Şu soğukta çorba tarifi beklenir, bende dondurma var. Yaz boyunca krema veya jelatin kullanmadan, dondurma makinası kullanmadan sadece çırpma yöntemiyle kıvamlı, dolgun dondurma elde etme çabalarım oldu. Hemen hepsi boşa çıktı diyebilirim. Hele limonlu dondurmam donmuş süt halini alınca, yerle bir olan ümitlerim bu son yaptığım karamelli bir de çikolatalı dondurmalarda biraz toparlandı. Bir daha deneyecek miyim diye sorarsanız, cevabım hayır olacak. Katacağım kremamı, ohh misler gibi dondurmamı kaşıklayacağım.
Bu dondurmaları yaparken bir taşla iki değil dört kuş vurmaya çalıştım.
Bir kilo sütle başladığım işlemlere sütü dörde bölerek devam ettim. Karamel ve çikolatalı olanlar tuttu. Çikolatalı tam kıvamında olsa da karamellinin kıvamı sorbeye daha yakındı. Ama antep fıstığı kattığım berbattı, acıydı, hem hindistancevizi hem de hindistancevizi aroması katarak elde ettiğim karışım ise felaketti.
Mutfak böyle değil midir? Katar katıştırırsın, hayal edersin, gönlün ne çektiyse, elinin altında ne varsa birleştirirsin. Bazen sonuç güzeldir, bazen yenilmeyecek kadar berbattır. Moleküler gastronominin öncüsü
Heston Blumenthal gibi kimya bilgim de yok, elimin altında kimya laboratuvarını andıran bir mutfağım da. Onun gibi dondurma yapamam hele. Ama çorba denemelerim daha olumlu sonuç verebiliyor. Şimdilik dondurma var, bir sonraki yazıda da keyfimce yaptığım ve çok sevip artık sürekli yaptığım bir çorba olsun o zaman.
Çikolata ve Romlu Dondurma İçin Malzemeler:
- 1/2 kg süt
- 125 gr toz şeker
- 3 yumurta sarısı
- 160 gr sütlü çikolata
- Birkaç damla rom aroması
- 1 yemek kaşığı çözünebilir hazır kahve
Hazırlama:
Sütü bir kere kaynatın.
Toz şekerle yumurtayı bir tencereye koyarak iki üç dakika çırpın.
Çikolatayı benmari usülü eritin, çırpmaya devam ederek yavaş yavaş kaynar süte yed
irin.
Tencereyi ateşe koyup üç dört dakika kaynatmadan karıştırın.
Kaynamaya başlamadan hemen ateşten alıp çırparak soğutun.
Bir kaba boşalttığınız karışımı dondurucuya koyup, yarım saatte bir çıkarın, üç dört dakika çırpın.
Bu işleme dondurma kıvamını bulana kadar devam edin.
Karamelli Dondurma İçin Malzemeler:
- 1/2 kg süt
- 85 gr toz şeker
- 2 yumurta sarısı
- 1/4 çubuk vanilya(yoksa çay kaşığının ucuyla vanilin)
- 2 yemek kaşığı karamel
Hazırlama:
Vanilyayı süt ile bir kere kaynatın.
Toz şekeri ve yumurta sarılarını iki üç dakika çırpın, çırpmaya devam ederek sütü ilave edin.
Tencereyi ateşe koyarak üç dört dakika kaynatmadan karıştırın.
Kaynamadan ateşten alın, karameli de katıp soğuyana kadar çırpın. (Karameli katarken rengini ve tadını kontrol edip, dilediğiniz kadar katabilirsiniz.)
Bir kaba boşalttığınız karışımı dondrurucuya koyup yarım saaatte bir çıkarıp üç dört dakika çırpın.
Bu işleme dondurma kıvam bulana kadar devam edin.